Hatha-anusara yoga

Wat is hatha-anusara?

Een hatha les kenmerkt zich door het langer vasthouden van de diverse yogaposes. De toevoeging van anusara aan deze les maakt dat vanuit een zachtere en meer gracieuze basis wordt gewerkt. In tegenstelling tot vinyasa yoga is er minder dynamiek, wat ervoor zorgt dat lichaam en geest meer tijd krijgen om oude patronen los te laten en zich opnieuw uit te lijnen.

Feeling at home @ Bendie Yoga
Hoe ziet een les eruit?

Na een korte ontspanning oefening om lichaam en geest de afgelopen dag los te doen laten, beginnen we met het rustig opwarmen van de spieren. De voor deze les uitgekozen houdingen neem je aan onder klassikale begeleiding en ieder voor zich gaat op zoek naar het meest haalbare voor dat moment. Omdat geen lichaam hetzelfde is, zullen de houdingen door iedereen anders beleefd worden en is er geen fout of goed. Om elke houding naar een individueel optimum te begeleiden, ontvang je aanwijzingen waarmee jij kan gaan experimenteren. Stapsgewijs zink je dieper in je lichaam en de houding om de uitwerking van je experiment te ervaren. Elke les wordt beĆ«indigd in dezelfde rust als waarmee begonnen is, zodat de opgedane inzichten tijdens de les in lichaam en geest kunnen worden opgeslagen. 

Wat brengt het je?

Door houdingen langer vast te houden krijgt het lichaam de gelegenheid om de grote bewegingsspieren te ontspannen. Hierdoor krijgen de kleinere houding spieren de kans om hun natuurlijke plaats weer in te nemen. Het lichaam kan zich nu weer uitlijnen in de meest optimale wijze. Letsel opgelopen in het verleden kan zich hierdoor in veel gevallen herstellen. De confrontatie met oude lichamelijke patronen zorgt er in de geest voor dat de grenzen van de comfortzone worden opgerekt. De uitwerking dat hierdoor nieuwe inzichten ontstaan en dat de lichaamshouding en motoriek zich optimaliseren is een regelmatig voorkomend verschijnsel.